Duurzaamheid

Hoe gaat Kubuszorg om met duurzaamheid

Cliënten van Kubuszorg staan midden in de maatschappij. Ze zijn betrokken bij wat er in hun omgeving gebeurt en willen en kunnen daar invloed op uitoefenen. Met de ondersteuning van onze bevlogen medewerkers dragen zij hun steentje bij.

De maatschappij staat steeds meer stil bij duurzaam- en milieubewust leven vanuit het gedachtegoed van de circulaire economie. Kubuszorg vindt het belangrijk haar cliënten en medewerkers hierbij te ondersteunen.

Om hier richting aan te geven, ligt de nadruk op bewust omgaan met energie en afval, duurzaam inkopen, vervoer en vastgoed. Ook verdere bewustwording van cliënten en medewerkers en met hen meedenken waar winst te behalen is, staat op de voorgrond.

Wij hopen de komende jaren een goed resultaat neer te kunnen zetten met zichtbare verschillen in onze werkwijze.

Kubuszorg hecht veel belang aan duurzaamheid. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze omgeving. Wij dragen ons steentje bij op de volgende manieren:

Tips voor milieuvriendelijk en duurzaam werken

Klimaat

Wees bewust van de temperatuur binnen én buiten bij het gebruik van ramen. Is het in de zomer buiten warmer dan binnen? Of is het in de winter binnen warmer dan buiten.

Houd de ramen dicht.

Zon: De zon is (gratis) warmte. Schijnt de zon in het stookseizoen, zorg dat de zon naar binnen kan schijnen, zodat de ruimte opwarmt. Houd de zon op warme zomerdagen dan juist buiten, door gordijnen en/of zonneschermen te sluiten.

Apparatuur

Schakel apparatuur die je niet gebruikt uit. Klaar met werken? Zet je PC en beeldscherm dan uit en doe zo mogelijk ook de verlichting uit als je de ruimte verlaat.

Waterverbruik

Toiletten zijn over het algemeen voorzien van een grote en kleine spoeling. Gebruik deze op de juiste wijze. Wees verder bewust bij het gebruik van drinkwater. Laat de kraan niet langer lopen dan nodig.

Wegwerpartikelen

Beperk het gebruik van wegwerpartikelen. Gebruik bijvoorbeeld je papieren koffiebeker meerdere keren. Hier is de beker op berekend.

Wassen

Gebruik apparaten zoals de vaatwasmachine en de wasmachine pas als ze vol zijn. Op die manier wordt er effectiever omgegaan met energie en water.

Verwijder etensresten van servies voor het afwassen (niet afspoelen!).

Koken

Door gebruik te maken van gesloten pannen, zijn de bereidingen sneller klaar en wordt er bespaard op het elektriciteitsgebruik.

Koop en kook gepast. Hierdoor gooi je minder eten weg, waardoor je verspilling tegengaat.

Koeling

Het is aan te bevelen om producten die geen koeling behoeven, zoals uien en dergelijke, buiten de koeling te houden.

Plaats ook geen warme producten in de koelkast, maar laat deze eerst afkoelen tot kamertemperatuur.

Vaak blijkt dat deuren van koel- en vrieskasten niet goed sluiten als gevolg van versleten deurrubbers. Controleer de rubbers regelmatig.

Vermijd het gebruik van papier.

Automatisering gaat ook in de zorg steeds verder. Hierdoor voorkom je grote en dikke papieren dossiers. Door minder papier te gebruiken wordt het milieu minder belast. We gebruiken papier met een FSC keurmerk.

Verzamel lege batterijen.

Lege batterijen worden op kantoor in de batterij bewaar box verzameld.

Verzamel gebruikte inktpatronen.

Waar gewerkt en geprint wordt zijn lege inktpatronen op ruime schaal voorradig. Gooi deze niet langer in de prullenbak. Begin met het verzamelen van lege inktpatronen en lever deze in bij gespecialiseerde ondernemingen.

Gescheiden inzamelen

Wij scheiden al ons afval. Iedereen helpt mee om te voorkomen dat we teveel ‘restafval’ produceren.

Kantoor

Ons kantoor is met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Gemiddeld is de looptijd 5 minuten vanaf de dichtstbijzijnde bushalte of treinstation naar het kantoor.

Kringloop

Cliënten stimuleren wij om inventaris aan te schaffen bij lokale / regionale kringloopwinkels zoals 2Switch, ter stimulering van de circulaire economie.

Digitale dienstverlening

Wij maken gebruik van digitale dienstverlening aan onze cliënten ter aanvulling op fysieke dienstverlening ter reductie van CO2-uitstoot (minder vervoersbewegingen medewerkers).

Digitaal werken

Digitaal werken: de meeste medewerkers hebben de mogelijkheid voor thuiswerken en zij niet naar kantoor hoeven te komen. Daarnaast maken we gebruik van  Microsoft Teams: op deze manier kunnen afspraken ook op afstand plaatsvinden.

wil JE graag meer weten?

 

Je kunt bellen met ons team op 0481-700218.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur.

Of stuur een e-mail naar [email protected].